Bygdehistorisk senter

Etablert 2008

Stiftelsens historie

Kilde: Boka: En hyllest til frivilligheten i Andebu.

Forfatter Bjørn Aamodt

Ved den offisielle åpningen av Lorens Berg – stiftelsen og lokalhistorisk senter i Andebu 28. oktober 2008 var nesten hele kommunestyret til stede. Det første styret i Lorens Berg-stiftelsen ble ledet av Roald Nomme. Han innehadde vervet i 12 år før Elin Sulutvedt overtok. På stiftelsesmøtet ble også den digitale utgaven av Andebu bygdebok presentert. Denne boka ble utgitt av Arne Gallis på 70-tallet. Boka er basert på Wiki-plattformen. I dette arbeidet sto Lars Harald Alstadsæter sentralt. Stiftelsens målsetting er at den skal bli et ressurs- og aktivitetssenter for lokalhistorisk interesserte i Andebu. Noe den i aller høyeste grad har blitt.

Lorens Berg-stiftelsen er et samarbeid mellom tidligere Andebu kommune (nåværende Sandefjord kommune), Andebu Sparebank, Andebu Brannkasse  

Lorens Berg stiftelsen har i januar 2022 valgt nytt styre. Dette består av Annette Kjærås Firing som leder, Anne Lise Høyendal som sekretær og styremedlemmene Kjell Skalleberg, Turid Liverød Hagen, Vigdis Myhre, Gunnar Gallis, Jan Skaug, Jo Petter Iversen og Jan Agnar Stålerød. og Andebu fortidslag. Stiftelsens formål er å fremme lokalhistorisk arbeid i Andebu og å utgi ei ny bygdebok for Andebu kommune. Stiftelsen har fått sitt navn etter læreren og lokalhistorikeren Lorens Berg. Han var født i Kodal og skrev bygdebøker for åtte Vestfoldkommuner på begynnelsen av 1900-tallet. Det ble reist en statue av Lorens Berg ved Gallisvannet i Kodal i 1953. Her troner han majestetisk og ser opp på stedet der hans arbeidsplass, Prestbøen skole, lå. Her utøvde han sin lærergjerning fra 1891 til 1899 da han flyttet til Christiania. Statuen er laget av Lorens Bergs gode venn, Hans Holmen, som også var billedkunstner og sto for mange av illustrasjonene i bygdebøkene Lorens Berg skrev.

Andebu herredshus skulle ha nye «leietagere» etter sammenslåingen. Da var Lorens Berg-stiftelsen et naturlig innslag i huset fra 1927. De har i dag sine lokaler i annen etasje i det gamle herredshuset. Og ikke hvilket som helst kontor heller. Ordførerkontoret har blitt stiftelsens nye hjem.

Det er ingen tvil om Lorens Berg – stiftelsen har sin plass i bygda eller i den gamle kommunen. Slektsforskning har på mange måter fått sin renessanse, og i så måte er Lorens Berg-stiftelsen inngangsporten til mye av gamle Andebus historie.  

Som en avslutning på dette kapittelet om Lorens Berg-stiftelsen, er det på sin plass å vise noe fra Lorens Bergs bok Andebu – en Vestfold bygds historie i 1600-tallet.

Her kommer forordet til boka, skrevet av forfatteren, Lorens. Berg, selv. 

Les mer om den spennende tida i Andebu i Lorens Bergs bøker.

«For å forme sin framtid, må man kjenne sin samtid og ha kunnskaper om sin fortid». Lorens Berg er et eksempel på hva Andebu har å by på av historie.  Jo, mer en leser av hva han har skrevet, jo mer imponert kan man bli. Kanskje Andebus aller største sønn? I alle fall er det mye å takke han for. Det kan kanskje være verdt å stoppe ved hans statue ved Gallisvannet i Kodal der han står og skuer opp mot stedet der Prestbøen skole lå, og han hadde sitt virke da han bodde i Andebu. I kapittelet om Kodal Ungdomslag finner dere også tittelen på mange av de foredrag Lorens Berg holdt i laget. Dette vitner om en meget lærd person. Det har vært mange fremragende lærere i Andebu gjennom tidene, men Lorens Berg stiger nok fram som den mest berømte. Lorens Berg var en pioner og foregangsmann når det gjaldt bygdebøker. Kanskje har dette kapittelet fått deg lyst til å lese mer om bygdas historie? Jeg garanterer deg noen opplevelsesrike stunder.

.